Blog Ronald Dros

09 apr 2015

Dertig jaar DROS

Dertig jaar geleden, in april 1985, begon ik mijn bedrijf. Ik was jong, ambitieus en nergens bang voor. Binnen een jaar had ik vier personeelsleden en pakte ik elke klus aan. Ondertussen is het ineens 2015 en heb ik onder de vlag van DROS Facility Groep (Dros Schoonmaakdiensten, Schoonmaakartikelen, Apola Groenprojecten en Ambiuzz) 350 mensen in dienst die samen elke dag zorgen voor het beste resultaat bij onze opdrachtgevers in de regio.

In die dertig jaar is er veel gebeurd. Zo zit ik inmiddels in mijn vierde economische crisis, ook nog eens de ergste van het stel. We hebben heel wat voor onze kiezen gehad. Gelukkig begint er nu eindelijk weer wat licht aan het einde van de tunnel te schijnen. Van zelf meewerken ben ik naar managen gegaan; elke dag op pad en ook ’s avonds en in het weekend druk. Die balans tussen werk en privé wordt, tot grote vreugde van mijn vrouw, gelukkig wel beter. We zijn steeds maatschappelijk betrokkenen en duurzamer geworden, zowel op het gebied van materiaal als van relaties. Soms noem ik dit alles wel eens de nieuwe werkelijkheid. De veranderingen op je pad moet je nemen zoals komen, je moet erin mee. Dat houdt het werk ook uitdagend.

Sociaal ondernemen

Sociaal ondernemen is belangrijk voor me, altijd al geweest. Dat moet echt uit je hart komen en geldt niet alleen voor mij, maar voor de hele organisatie. Pas dan wordt het gedragen en ontstaat de beste samenwerking tussen reguliere medewerkers en hun collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt. We werken al sinds 2009 samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hebben in maart van dit jaar zeventien extra medewerkers van de Feluagroep mogen verwelkomen in onze gelederen. Op deze medewerkers kunnen we net zo vertrouwen als op onze reguliere medewerkers. Zij zijn trots op wat ze doen en ik ben trots op hen allemaal.

Samenwerken en verbinden

Ik ben vaak bij netwerkbijeenkomsten en zakenclubs te vinden: de Apeldoeners, Zakenclub Apèl en Parksociëteit Marialust. Ook op het sportverenigingsleven heeft DROS zijn stempel gedrukt. We sponsoren zo’n veertien verenigingen die actief zijn in de breedtesport en we zijn elf jaar hoofdsponsor geweest van volleybalvereniging Alterno. Ik ben er nu erelid, iets waar ik behoorlijk trots op ben.

In Hoenderloo, het dorp waar ik woon, ben ik voorzitter van de Hoenderlose Zakenvereniging (HZV). Deze vereniging behartigt de belangen van alle aangesloten Hoenderlose ondernemers. Ook organiseren we enkele keren per jaar met medewerking de Dorpsraad en de Hoenderloo Groep Doe-Dagen om het dorp nog mooier te maken. Voor het resultaat nodig ik jullie allemaal om eens in het dorp te komen kijken. Daarnaast participeert DROS Schoonmaakdiensten in SchoonGroep Nederland, een samenwerkingsverband van de  regionale schoonmaakbedrijven. Wij bieden landelijke dekking met regionale betrokkenheid.

Verbinden, ik doe eigenlijk niet anders. Ik verbind het bedrijf aan klanten, mijzelf aan mede-ondernemers, ondernemers aan elkaar, dorpsgenoten aan bedrijven en bedrijven aan opdrachtgevers… het is één van de mooiste dingen van mijn vak.

Ben ik trots, zal je me vragen? Ik kan niet anders. In dertig jaar heb ik samen met mijn medewerkers en leveranciers tegenslagen gehad, bergen werk verzet en mooie dingen meegemaakt. Ik hoop het nog geruime tijd met veel plezier te doen.

Ronald Dros