De Boog

Niek van Gemeren, christelijke praktijkschool De Boog, Apeldoorn

“De Boog is een school voor praktijkonderwijs voor leerlingen van 12 tot en met 18 jaar. Wij begeleiden ruim 160 leerlingen naar een passende baan op de arbeidsmarkt. We bestaan sinds 1983. De eerste jaren hadden we zelf een schoonmaker in dienst, maar op een gegeven moment werden die schoonmaakwerkzaamheden zo veel dat we DROS ingeschakeld hebben. Naar volle tevredenheid overigens! Dit Apeldoornse bedrijf is betrouwbaar, sociaal en betrokken. Daarbij werkt men tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.”

“Als christelijke school hechten wij erg aan waarden als respect, betrouwbaarheid, gelijkwaardigheid, eerlijkheid en het bieden van nieuwe kansen aan mensen.”

“Wat meer over het onderwijs bij De Boog? We bieden Nederlandse taal en rekenen in niveaugroepen aan. Daarnaast krijgen de kinderen les in Engels, levensbeschouwing, computervaardigheden, maatschappelijke vorming en drama. Het praktijkgedeelte neemt bij ons een erg belangrijke plaats in. Koken, houtbewerking, schilderen, metaaltechniek tuinbouw, textiele werkvormen, culturele en creatieve vorming en bewegingsonderwijs komen daar bijvoorbeeld langs.”

“Bij de bovenbouw mogen de leerlingen daarnaast deelnemen aan speciale cursussen en projecten waar ze een certificaat voor kunnen behalen. We zijn een lokaal bedrijf. We hebben veel praktijkstages en cursussen uitstaan bij andere bedrijven uit deze gemeente. We hebben dus wel iets met het MKB in Apeldoorn. Daar komt DROS ook om de hoek kijken. Eén van die te behalen certificaten is namelijk schoonmaak in de groothuishouding. Elke woensdag wordt theorie en praktijk aangeleerd op een schoonmaaklocatie van DROS. Erg mooi om te zien! Er is inmiddels best een groot aantal van onze oud-leerlingen aan het werk voor het Apeldoorns schoonmaakbedrijf.”

“Nog even over de DROS-werkzaamheden bij De Boog? Voor zowel de gymzaal als het schoolgebouw is er dagelijks een medewerker van DROS aan het werk. De één zien we dagelijks, van de ander zien we eigenlijk alleen het resultaat van het werk. De schoonmaakster die in onze school aan het werk is, komt namelijk aan het eind van de middag en ontmoet dan veel van onze medewerkers en af en toe ook sommige leerlingen.”

“De schoonmaker die verantwoordelijk is voor de gymzaal (die ’s avonds vaak verhuurd wordt aan een karateschool) begint zo vroeg, die zien we eigenlijk niet. Leuk om te zien dat het bij DROS niet uitmaakt of we hen al dan niet zien. Het Apeldoornse schoonmaakbedrijf DROS is namelijk zeer gemakkelijk benaderbaar op het moment dat er onverhoopt iets speelt.”